Förkylningssäsongen är inte över ännu och det är därför extra viktigt att hålla vissa ytor på kontoret rena. Vi människor har fortfarande, trots flera år i en pandemi, den dåliga vanan att ta på otaliga platser under en dag. Vissa av dessa går att undvika, men andra kanske vi måste komma i kontakt med för att klara dagen eller vårt arbete. Som tur är kan man använda kontorsstädning för att motverka sjukdomar genom att lägga extra fokus på dessa ytor. Därför har vi listat 6 platser som är extra viktiga att du ber din städfirma hålla rena.

 

Dörrhandtag och entréer

Dörrar är naturliga flaskhalsar som många människor behöver passera genom dagligen för att kunna ta sig till och från olika delar av byggnaden. Tyvärr kan vi inte garantera att alla som öppnar en dörr har tvättat händerna innan de tar i handtaget. Därmed blir dessa platser också extra utsatta för bakterier och virus. 

 

En studie som utfördes av CBS News där ett spårningsvirus placerades på ett av kontorets dörrhandtag visade en skrämmande effekt! Bara några timmar efter att spårningsviruset hade placerats på handtaget så var ca. hälften av personalen smittade. Detta var såklart inget riktigt virus men det visar tydligt på vikten av att använda kontorsstädning för att motverka sjukdomar. 

 

Alla knappar

Kaffemaskinen, dryckesfontänen och lampknappen. Alla knappar som berörs under dagen är utmärkta platser för bakterier att börja växa och spridas. Därför är det även viktigt att dessa ytor rengörs regelbundet.

 

Bord och skrivbord

Här kommer en sådan där statistik som känns så orimlig att men inte vill tro den, men det är tyvärr sant! I snitt så är det upp till 400 gånger så mycket bakterier på ett skrivbord som det är på en toalettsits. Ännu värre blir det om fler än du själv använder skrivbordet, eftersom ni då är fler som tar med er bakterier dit som kan börja växa och spridas.

 

Därför är det en viktig del i en fungerande kontorsstädning för att motverka sjukdomar att alla bordsytor rengörs regelbundet. Det är nämligen inte bara skrivborden som samlar bakterier utan så gör även lunchbord, disken som kaffemaskinen står på och lounge borden i kundmottagningen.

 

Skrivare och kopiatorer

En plats som är lätt att glömma bort när det kommer till kontorsstädningen är skrivaren. Hur du än använder den så innebär det en viss beröring, inte minst om du ska kopiera något. Både knappsatsen eller skärmen där du gör val för inställningar och ytan där pappren kommer ut behöver rengöras regelbundet.

 

Dessutom behöver skrivaren så klart dammtorkas också. All elektronisk utrustning har ett litet elektromagnetiskt fält runt sig och suger därför åt sig extra mycket damm.

 

Telefoner och headset

Allt färre företag använder fasta telefoner idag, vilket tar bort en plats för bakterierna att frodas. Däremot pratar många i telefon via sin dator, i ett headset. Dessa behöver också torkas av och rengöras regelbundet för att minimera risken för smittspridning.

 

Handfat och kranar

Slutligen kommer vi till den plats dit du går för att rengöra dina händer, handfat och kranar. Om du vill använda dig av kontorsstädning för att motverka sjukdomar så är det viktigt att ta en sak kring dessa i beaktande. Det finns handfat och kranar på fler ställen än på toaletterna! Om ni har ett gemensamt matrum är det inte ovanligt att det finns ett handfat där. Denna kranen tar folk på efter att har vidrört micro och kylskåp, vilket leder till att bakterier kan samlas även här.

 

Kontorsstädning för att motverka sjukdomar

Detta var några av de viktigaste ytorna att hålla extra rena för att motverka sjukdomar på kontoret. Tyvärr kan du bara påverka smittspridning till en viss del eftersom skrämmande många inte ens tvättar sina händer. Däremot kan du med en korrekt städning hjälpa dem som gör det att utsättas för minimala risker på arbetsplatsen. Därmed får ni mindre sjukfrånvaro vilket leder till nöjdare och effektivare medarbetare.

 

 

5 smarta sätt att skapa en hälsosam arbetsmiljö

Är du ansvarig för arbetsmiljön på ditt företag? Ladda ner heta tips om hur du och dina medarbetare får en bättre arbetsmiljö på företaget.


Fler inlägg

Go green with iClean

Go green with iClean

Utvecklingen av städteknik och städprodukter utvecklas ständigt och en av aktörerna som ligger i framkant är InnuScience som grundades 1992. Deras vision har sedan start varit att förändra hur världen städar genom att utnyttja naturens kraft - med målet att ersätta...

Fördelarna med att ha en kaffemaskin på arbetsplatsen

Fördelarna med att ha en kaffemaskin på arbetsplatsen

Före pandemin var det fler och fler ledare som ville förbättra sina anställdas arbetsmiljö genom introduktionen av en kaffemaskin på arbetsplatsen. På samma sätt, när vi nu lämnar det nedstängda samhället bakom oss, kan vi nu leta efter sätt att förbättra personalens...