Oavsett om du är privatperson eller representerar ett företag så kan det komma ett läge då du känner att du vill anlita en städfirma. Kanske vill ni slippa problemen med att hitta vikarie till kontorsstädning varje gång någon är sjuk? Eller önskar du hjälp med företagsstädning? Denna artikel kommer ge dig tips på saker som är bra att tänka på i valet av städfirma.

Vad är viktigt för mig i valet av städfirma?

Den första frågan du bör ställa dig är “Vad är viktigt för mig”? Det finns nämligen en uppsjö av tjänster och företag som utför dem på olika sätt. Därför behöver du veta vad som får dig att känna dig riktigt nöjd efter en städning. De flesta av oss är så klart intresserade av en så låg prislapp som möjligt, men det finns många andra faktorer som skapar mervärde. För vissa personer är en fönsterputs som grädden på moset och ger den där glädje-kicken som vi vill ha när vi betalat för något. Andra förväntar sig helt enkelt bara att det som är avtalat blir utfört och vill snarare få något litet fixat som inte varit avtalat men ger mervärde åt tjänsten.

Något som många inte tänker på men som också är viktigt att väga in här är hur den som kommer för att städa hos dig blir behandlad. Kolla därför alltid upp om företaget du väljer att anställa lever upp till dessa punkter:

  • Anslutet till ett kollektivavtal
  • Anställda har betald restid
  • Anställda kan ta rast

Vilka material och ytor ska städas?

När du har kommit fram till vad som är viktigt för dig så behöver du fundera över vilka ytor och material som ska städas. Detta för att kunna få en så ärlig offert som möjligt från städföretagen. Exempelvis så är klinker svårare att våttorka än en plastmatta och dammsugning av stora ytor är tyngre än att torrmoppa.

Det finns dessutom en hel del tjänster som många inte tänker på men som vissa städföretag kan erbjuda. Många företag har en dörrmatta vid entrén som på ett eller annat sätt behöver rengöras. Vi på iClean erbjuder mattvätt, vilket innebär att vi byter ut den smutsiga mattan mot en ren som vi tagit med oss. Därefter skickar vi den smutsiga mattan på tvätt så att den kan användas igen. Mattvätt är alltså inte bara en smidig lösning för dig, utan dessutom bra för miljön då det förlänger mattans livslängd.

Ta alltid referenser innan du väljer städfirma

Precis som med alla andra tjänster så bör du kolla upp referenser även när du väljer städfirma. Du kan göra detta på tre huvudsakliga sätt:

  • Läs recensioner (exempelvis på Google eller Facebook)
  • Se efter om städfirman har referenser på sin hemsida och läs dem
  • Be städfirman om referenser som du själv kan ringa och fråga

Förutom tidigare nämnda punkter så är en viktig sak att söka svar på hur städfirman agerar när kunden anmärker på något. Långt ifrån alla företag är kommunikativa och seriösa när de får anmärkningar. Detta är en av de faktorer som kommer att påverka dig mest i framtiden oavsett vad du svarat på “vad är viktigt för mig”.

“Varför?” tänker du säkert.

För att oavsett vilket städföretag du anlitar så kommer den personen som utför städningen att vara en människa. Människor gör misstag, det kommer vi aldrig att komma ifrån, det är hur städfirman agerar för att lösa misstagen som spelar roll. Denna informationen kan vara svår att komma över. Däremot finns den oftast att finna antingen bland recensioner på exempelvis Facebook eller genom att du själv ringer referenser.

Samma person eller olika varje gång?

Många städfirmor idag försöker erbjuda att det är samma person som kommer och städar hos dig varje gång. Om detta är viktigt för dig så bör du fråga efter detta för att säkerställa att den städfirman du väljer har möjlighet att tillhandahålla det åt dig.

“Varför vill man ha samma person?”

Många vill det dels för att det är en trygghet att det inte är en främling som kommer och städar. Dessutom ger det extra trygghet för du vet vad du kan förvänta dig. Det är även en trygghet för den som kommer och städar eftersom denne har möjlighet att lära känna personerna på sin arbetsplats. Personen som städar har dessutom större möjlighet att lära sig vad som är extra viktigt för uppdragsgivaren. Därmed kan de också göra ett bättre jobb.

Summering

Det finns mycket att väga in i valet av städfirma, viktigast är i slutändan att du blir nöjd. Jämför därför alltid flera städfirmor och var noggrann med att ta referenser. Vi på iClean tycker att du alltid bör säkerställa så att personalen på städfirman har bra arbetsförhållanden. Utöver det så är det helt upp till dina personliga preferenser.

 

5 smarta sätt att skapa en hälsosam arbetsmiljö

Är du ansvarig för arbetsmiljön på ditt företag? Ladda ner heta tips om hur du och dina medarbetare får en bättre arbetsmiljö på företaget.


Fler inlägg

Fördelarna med att ha en kaffemaskin på arbetsplatsen

Fördelarna med att ha en kaffemaskin på arbetsplatsen

Före pandemin var det fler och fler ledare som ville förbättra sina anställdas arbetsmiljö genom introduktionen av en kaffemaskin på arbetsplatsen. På samma sätt, när vi nu lämnar det nedstängda samhället bakom oss, kan vi nu leta efter sätt att förbättra personalens...

Vikten av ett första intryck

Vikten av ett första intryck

När vi träffar en person eller besöker en ny plats för första gången skapar vi oss direkt en bild av hur personen eller platsen kommer vara. Detta visar verkligen vikten av ett första intryck, vikten av att visa din bästa sida redan från början. Men hur går du...